Assalamualaikum wth.....
sesi potong memotong sayur |
cara buatnyer tak susah..potong2 jek..cume kuah pecel tue la kene wat betol2 baru sedap rasenyer.
okey, kite potong dl bahan-bahan nie :
2-3 sayur kangkung , kacang panjang - direbus dalam 5minit
buah sengkuang - dipotong panjang
buah timun - dipotong bulat
tempe dan tauhu - dipotong kecil n digoreng dahulu
kuah pecel :
3-5 lada kering - direbus dan dikisar
bawang putih - dikisar
bawang merah - dikisar
kacang tanah - digoreng tanpa minyak , pastu buang kulit n ditumbuk
gula dan garam wat menambah perisa
air
Cara -caranya :
Campurkan bahan2 kisar tue dalam satu bekas dan digaul rata, pastu masukkan kacang sedikit demi sedikit,kalo nak pekat letak banyak kalo nak cair letak air sket. pastu letak garam n gula bagi lagi sedap...dah sudah gaul same gan bahan -bahan yang dipotong n digoreng tadi..best..try la.
p/s : kalo nak wat tuk sambal sate kacang just tumbuk serai 2 batang n masukkan asam jawa,yang pasal kuah tue kene masak dl atas api utk bagi kesedapan lagi ..pergh sedap giler!..raser cam nak makan sate lak..;p
0 comments:
Post a Comment